Welkom bij

Wereldwinkel Bunschoten-Spakenburg

November aanbieding: rietsuikerIn november zijn onze suikervarianten in de aanbieding. 
Je krijgt 15% korting op klontjes, sticks en losse rietsuiker.


Losse rietsuiker, 500 gram

Van € 1,40 voor € 1,15

 

 

 

Rietsuiker klontjes, 126 stuks, 500 gram

Van € 1,95 voor € 1,65

 

 

 

 

Rietsuiker sticks, 50 x 4 gram

Van € 1,20 voor € 1,00

 

 

Lekker ongeraffineerd

Deze rietsuiker is ongeraffineerd. Het is suiker in zijn natuurlijke vorm. Dat betekent dat hij niet eindeloos is gewassen, gemalen, gewalst en ontkleurd. Waar dat goed voor is? Leuk dat je het vraagt. Om te beginnen houdt de rietsuiker daardoor zijn heerlijke smaak en mooie kleur. En zo behoudt hij ook nog eens zijn vitaminen en mineralen. Ongeraffineerd lekker, dus!
 

Suikereiland Mauritius

Al sinds de eeuwwisseling kopen wij Fair Trade Original rietsuiker van suikerboeren op Mauritius, Het ‘eerlijke’ bestond er in de beginjaren voornamelijk uit dat de suiker op het eiland zelf in de welbekende zakjes van 500g werd afgevuld door de organisatie Craft Aid, waar 40% van de medewerkers een lichamelijke of verstandelijke beperking heeft. Sinds 2009 is de suiker bovendien Fairtrade gecertificeerd.

In de suikerrietsector werken net als in de koffie veel kleine boeren die het niet makkelijk hebben. Voor hen betekent een stabiele afzet-markt én de ontwikkelings-premie van $ 60 per ton suikerriet een belangrijke steun in de rug. Dat geldt in het bijzonder voor de boeren op Mauritius, dat eerder als ontwikkelingsland een voorkeursbehandeling kreeg van de EU en nu op eigen benen staat.


Toekomstperspectief

Dankzij het keurmerk is het aantal klanten en de afzet van rietsuiker van Mauritius onder Fairtrade voorwaarden fors toegenomen. De suikercoöperaties ontvangen op deze manier een groeiende ontwikkelingspremie. Hieruit ontvangen de boeren subsidie voor landbouw-inputs en worden de kosten van het vervoer van hun suikerriet naar de suikerfabriek deels vergoed. Zo gaat de netto-opbrengst voor de boeren omhoog.

In 2015 werd de premie tevens besteed aan trainingen om te voldoen
aan de Fairtrade standaard, aan de aanschaf van veilige werkkleding en om jongeren te enthousiasmeren voor de suikerteelt. Ook schaften coöperaties landbouw-machines aan of inves-teerden in een irrigatie-systeem. Voor 2016 staan nieuwe projecten gepland, zoals maatregelen tegen klimaatveranderingen.

Door dit alles neemt de levensvatbaarheid van de suiker op Mauritius weer toe. Nu is de suikerteelt vooral een zaak van ouderen, maar voor een bloeiende sector met toekomstperspectief zal het weer interessant moeten worden voor de jeugd.